top of page
bande-jaune-long.tif

MAX-SUR-ZENNE : EEN GROOTS
PROJECT OM DE LEEFOMGEVING VAN DE BRUSSELAARS TE VERBETEREN
 

Max-sur-Zenne wil de bewoners van de Noordwijk en de Brusselaars een hoekje stad bieden waar de natuur opnieuw een essentiële plaats inneemt, waar ze zich gemakkelijk kunnen verplaatsen en waar ze kunnen ontspannen in een aangename omgeving.

Het project voorziet in de renovatie van het Maximiliaanpark, de ontsluiting van de Zenne over 650 m, de ontwikkeling van de zachte mobiliteit  en de verplaatsing van de Maximiliaanhoeve dichter naar de Lakense Haard toe. De oude gebouwen van de hoeve zullen worden omgevormd om er vrijetijds- en ontspanningsactiviteiten te organiseren voor de bewoners.

Er wordt een participatieve dialoog met de bewoners en de verenigingen van de wijk tot stand gebracht, zodat Max-sur-Zenne wordt geïntegreerd in het bestaande weefsel door tegemoet te komen aan de behoeften van de omwonenden en de gebruikers.

De werken voor de herinrichting van het Maximiliaanpark gaan van start tijdens het eerste kwartaal van 2025.

Het project wordt gestuurd door Leefmilieu Brussel, Brussel Mobiliteit en de Stad Brussel.

MAX_WTC_PERS_200904.jpg

© OLM Paysagiste & urbanistes

EEN WANDELING LANGS DE ZENNE, ZEGT JE DAT WEL IETS ?

image8.png

Wist je dat de Zenne momenteel in een tunnel onder het Maximiliaanpark loopt ? In het nieuwe park wordt de Zenne uit deze koker gehaald en mag ze over 650 meter in openlucht stromen.

Langs de rivier blijft de oorspronkelijke koker behouden en wordt hij omgevormd tot een lange promenade die van de huidige Maximiliaanhoeve tot aan het Vergotedok loopt.

Het ritme van deze nieuwe stadsdijk zal worden bepaald door bos- en bloemrijke landschap en variërende waterpeilen het hele jaar door. Op sommige plaatsen zullen steigers worden aangelegd om dichter bij het water te kunnen wandelen.

150 jaar nadat de Zenne werd overdekt, zal Brussel binnenkort weer kunnen genieten van haar rivier in het stadscentrum !

© OLM Paysagiste & urbanistes

OVERSTROMINGSRISICO’S ?

Om de veiligheid in het park en de omgeving te garanderen, zullen de debieten van de Zenne worden gecontroleerd door het behoud van de dubbele koker. Op die manier zullen de grote stromen (tijdens onweer bijvoorbeeld) wegvloeien via de bestaande infrastructuur om dan in het naburige kanaal te worden gestort.  Er zal dus geen overstromingsgevaar zijn, zelfs niet bij zeer zware regenval.

WEER VERBINDING MAKEN
MET DE NATUUR

Bij de herinrichting van het Maximilianpark is het de bedoeling om de bestaande beplante gebieden te behouden en er nieuwe aan te leggen.

 

Sommige wat steilere oevers van de Zenne zullen dicht beplant worden en op die manier schuilplaatsen vormen voor vogels die aangetrokken worden door koele en vochtige omgevingen. Tegenover het metrostation IJzer blijft de natte tuin van de hoeve behouden. Er komt een voetgangersbrug, zodat alle fauna en flora zich kan ontwikkelen, en dit op een boogscheut van het hypercentrum van Brussel. In een tijd waarin biodiversiteit wordt bedreigd, stelt Max-sur-Zenne een stadsproject voor waarbij de inwoners rechtstreeks in contact worden gebracht met de natuur.

image9.png

© OLM Paysagiste & urbanistes

DE GROENE RUIMTES VAN DE WIJK MET ELKAAR VERBINDEN 

Beeldt u zich eens in dat het mogelijk zou zijn om alle groene ruimtes van de wijk, die momenteel gescheiden zijn door fysieke grenzen zoals het kanaal of de weginfrastructuur, samen te voegen. Dit is het doel dat het project Max-sur-Zenne vooropgesteld heeft!

 

Dankzij de landschappelijke inrichting en de zachte mobiliteit die er zal worden ontwikkeld, zullen het noorden en het zuiden van de wijk verbonden kunnen worden met de naburige parken.

 

De ontsluiting van de Zenne zal een nieuwe promenade creëren die het Vergotedok rechtstreeks zal verbinden met het Saincteletteplein, en zal zo een nieuwe dynamiek creëren naar het hypercentrum van Brussel toe.

 

Eens opnieuw ingericht, zal de wijk dus rustiger zijn en iedereen zal zich er gemakkelijk kunnen verplaatsen in een aangename en minder vervuilde omgeving.

image10.png

© OLM Paysagiste & urbanistes

image11.png

© OLM Paysagiste & urbanistes

bottom of page